ראובן שצן, אמן פגוע מוחין, זוכה מילגת אמן צעיר הציג שמונה תערוכות יחיד. ציוריו משתייכים לזרם הארט-ברוט ומתאפיינים בצבעוניות עזה ובישירות הבעה

אאוטסיידר ארט

רואים עולם – ראובן שצן – ציורים
1991-1999

ביום חם, לח ומהביל, הגעתי למסוף רכבת צפון במטרה לנסוע לרחובות. מאז ימי ילדותי, נסיעה ברכבת ריגשה אותי, גם אם היעד מוכר. הפעם היעד לא היה מוכר.

אך, כמו בהרבה מקרים בחיי שבהם אני מצפה בהתרגשות לבאות, האכזבה מיהרה להגיע. דווקא באותו יום כל הרכבות הנוסעות דרומה שבתו. כאחת שמכבדת שביתות של אנשי עבודה הנאבקים על משכורותיהם, בלעתי את הצפרדע, כתתתי את רגלי העייפות לתחנה המרכזית החדשה והשנואה בת"א ודחקתי את גופי המיוזע אל תוך מונית שירות. באיחור של שלוש שעות, הגעתי לרחובות, מותשת, סופסוף לביתם של פרידה ובנה ראובן.
על הצייר ראובן שצן שמעתי מחברה. שצן הוא אמן פגוע מוחין החי בבית הוריו שם הוא מצייר בחדר שהוסב לסטודיו, ובו הוא מבלה שעות רבות משעות היום בציור. כפי שהוא עצמו מעיד על עצמו, הציור מהווה מקום חשוב ביותר בחייו. שצן משתמש בציוריו בחומרים מגוונים כמו: עפרונות, אקריליק פנדה ועוד, כאשר ברוב הציורים הוא משלב את כל החומרים הללו. הבית הגדול והיפה של פרידה וראובן מלא בציוריו האקספרסיביים. בין אם תלויים על הקירות ובין אם מונחים בערימות על הקירות או מתחת למיטות. ראובן הוא ללא ספק אמן החי את אמנותו יום ולילה.
עולמו היצירתי של שצן סובב סביב דמויים מעולם הטבע והמכניקה: בעלי חיים, כלי רכב, נופים ועוד. ברבים מציוריו הוא משלב את התאריך ואת השעה באופן דומיננטי, כמו רצה להנציח את הזמן ביצירה. שצן זוכר באופן מדויק כל דבר הקורה לו ביום-יום ובחלק מעבודותיו אף מגיב לאירועים שקורים סביבו. עבודותיו של שצן מתאפיינות בצבעוניות עזה ובישירות הבעה. כאילו אין שום מחסום בין המוח הנותן את הפקודה לבין היד האוחזת במכחול. עדה נעמני שאצרה את אחת מתערוכותיו כתבה: "… אירועים, התרחשויות והלכי נפש של שעות היום הופכים בלילות לנוכחויות ציוריות צבעוניות רבות קסם ועוצמה. זהו הכוח הבראשיתי של הציור הנובע מציור כפעולה ראשונית. כוח שאבד בהדרגה בעקבות התפתחות התרבות ועידונה ואשר עדיין מצוי בעיקר בציורי ילדים. שימורה של תכונה זו, שאמנים מודרניסטים רבים נתקנאו בה ובקשו לשחזרה ולהחיותה, הוא המעניק לציוריו של שצן את צביונם המיוחד."
ראובן שצן נולד בריגה, ברית המועצות לשעבר ב- 1970. הוא עלה ארצה ב- 1974 ולמד ציור אצל האמן גני דורין. זוכה מלגת אמן צעיר מטעם קרן אמריקה ישראל בשנים 1995, 1996 ,1997 , 1999 ו- 2000 . בין השנים 1990 – 2000 הציג ב-8 תערוכות יחיד ו- 8 תערוכות קבוצתיות.
ציוריו של ראובן שייכים לזרם באמנות שנקרא אאוטסיידר ארט או ארט-ברוט. את המונח טבע בשנות ה- 40 האמן הצרפתי ז'אן דובופה שהתעניין, הוקיר ואסף עבודות של פגועי מוחין וחולי נפש. האאוטסיידרים יוצרים מחוץ לממסד האמנותי ויצירותיהם מתאפיינות בשפה עשירה ופרטית ובפשטות אקספרסיבית ובלתי אמצעית החושפת עולמות אישיים מתוך התת מודע. לאה טופר, אוצרת תערוכתו של שצן בביתן האמנים בראשון לציון , כותבת: " כשמדברים על המושג "אאוטסיידר" outsider או ארט-ברוט למה מתכוונים? מתרגמים את מושג ה"אאוטסיידר" כ- הלא מתאים? הלא נקלט? המנודה? הנידח? הלא נורמלי? שמחוץ לחברה? אמנים רבים בשלב זה או אחר בהתפתחותם היו קשורים לאמנות – האאוטסיידרים: פול קליי, מקס ארנסט, סלוודור דאלי, קרל אפל, אנדריי ברטון, גיורג בזליץ ועוד רבים וחשובים… מתוך עשרות רבות של עבודות שנמצאו על קירות הבית וחבויים בתוך תיקים נחשפו ונתגלו עולמות קסומים רוויים צבע של היוצר הצעיר הייחודי שצן. עבודות אלו חושפות בפני הצופה עולם קסום ומסתורי, דמויים אקספרסיביים של עצים, פרחים, חיות- ספק אדם, הגשם וסערה פנימית.
ההפלגה אל עולמות אחרים המשוחררים משליטת התודעה, הפשטות המדהימה והילדותית הבלתי אמצעית, הישירות של המבט הם הרגע המרתק, המפחיד ונוגע ללב…"
המסע המפרך הפך בסופו של יום לאירוע מרתק. פרידה ריתקה אותי באמביציה האדירה ובאמונה שלה ביצירות של בנה. ראובן לעומת זאת נגע ללבי הן באישיותו יוצאת הדופן והן ביצירותיו. מתוך המבחר העצום של היצירות של שצן, בחרתי מספר עבודות האהובות עלי במיוחד. אותם אני שמחה להציג בפניכם.

תגובות

  1. מש-תמ-צ-מת

    מה אומר ומה אגיד?
    קודם כל, היוזמה נהדרת והרעיון גם. אמנות זה טוב, זה טוב.
    הציורים יפים.
    ושיהיה לאמן בהצלחה, בחיים ובאמנות בכלל.
    כיוון שאני מגיבה ראשונה, ואולי לא במקרה, אני מסתכנת בלהיות פארטי-פופר אמיתית או אולי סתם חסרת אמפתיה, אבל…
    מה זה קשור לבננות?
    למה דווקא?

    • מש-תמ-צ-מת

      הנה, רק הגבתי וכבר לא נעים לי מעצמי.

      • שלומית

        תרגישי טוב יותר אם אומר לך שאני מסכימה איתך לגמרי ? גם אני לא הבנתי את הקשר.

      • שולה קשת

        באמנות כמו בחיים, הכל קשור. חוץ מזה נשים ואמנות זאת קומבינה מרתקת. כאוצרת אני מתכוונת להציג נשים וגברים, חרדים וחילונים, מזרחים ואשכנזים, עולים וותיקים ועוד ועוד. לכן, כל המעוניין/ת להציג את יצירותיו/ה מוזמן לפנות אלי. מבטיחה לצמצם בטקסט ולהכניס יותר יצירות.

        • חוה פוליבודה

          בתערוכה "בגוף ראשון" שתיפתח ביום רביעי 25.10 במרכז הקונגרסים בנייני האומה, ירושלים
          מציגות כ-70 אמניות ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן על הנושא: יחס האשה אל גופה.
          מעבר לנושא הכאוב יש הקשר תרבותי וחברתי בביטוי האמנותי של האמניות.
          האמניות היוצרות בטכניקות שונות באות מכל שכבות החברה , הן ישראליות והן פלסטיניות.
          יש מקום לדיון רחב יותר של הנושא. יש מקום להציג יותר תערוכות של נשים בנושאים המגשרים
          על פני עדות ועמים .
          התערוכה תעבור ב-27.10 לבית המהנדס בתל-אביב ותמשך כחודש ימים.

          חוה פוליבודה – אמנית – המשתתפת בתערוכה.

    • נועה1

      מה זאת אומרת מה זה קשור לבננות?
      בננות, אני חושבת, מתעניינות לפעמים בתרבות ואומנות. ראובן שצן הוא אומן ונראה שגם איש מעניין, אז זה קשור ועוד איך!
      טוב להכיר עוד אנשים צבעים וצורות. חבל שלא ניתנו פה עוד ציורים.

  2. עידית

    ואי אהבתי לגמרי 🙂
    תודה רבה על המידע המעניין

    ממש נהנתי לקרוא להבין ולהכיר, תודה!

הגיבי

כתובת הדואר האלקטרוני לא תפורסם Required fields are marked *