אמנות האהבה

סופיסטיקייטד סופיזם

הסופיזם, זרם מיסטי רוחני באסלאם, הילך עלי מאז ומתמיד קסם ומשיכה בלתי מוסברים. כבר כנערה התעמקתי בתורת הסופיזם ובשירתם של ג'לאל א-דין רומי, קאביר ומשוררים סופים ידועים אחרים. אולי היה זה משום הבית הפרסי שבו גדלתי שהעריץ את השירה הפרסית העתיקה, ונשמעו בו צלילי מוזיקה פרסית בשעה שהורי מפליגים בזיכרונותיהם על ילדות נטולת דאגות בעיר התרבות שיראז, ילדות מאושרת שנגדעה עם עלייתם ארצה באמצע שנות השישים.
עליית הסופיות החלה אחרי המאה הראשונה של האסלאם כמאבק נגד השיבושים והעיוותים הרבים של תורת האסלאם, בעיקר כראות עיניו של המנהיג השולט. הייתה זו התעוררות ספונטנית של בודדים שגילו את דרכו האמיתית של הנביא, שזכתה להשראה מאור פנימי של התעוררות וסיפוק.
הסופיזם שם דגש על אהבה והכוונה שבעשייה ותיאר את הנישואין המיסטיים של הנשמה עם אלוהים כפרשת אהבים בין המאהב לאהוב. באמצעות דיונים, ריקודים, ספרים ושירה הסופים מתארים את הערגה האנושית לאלוהים, סובלנות, אושר והסתפקות במועט. הסופיות היא אמנות הקיום, תוך כדי השגת הידע הנשגב והסופי מכיר בכך שהמציאות שלו היא מעבר לזמן ולחלל.
מה שאני אוהבת בסופיות הוא גם המקום המכובד שהוא נותן לנשים, בשונה מדתות וזרמים אחרים בהם הגברים הם במרכז והנשים משרתות אותן. במסדר הסופי לעומת זאת היו נשים רבות שהגיעו לדרגה גבוהה של רוחניות המוערכות ונלמדות עד היום. אחת מהן היא רביעה אל עדאוויה (נפטרה בשנת 801) אחת הסופיות המפורסמות ביותר אם לא המפורסמת והמוערצת ביותר, שהגיעה מבצרה, עירק של היום. אהבתה לאלוהות הייתה גדולה מאוד והיא עצמה לא נישאה ולא הקימה משפחה. סופית מפורסמת אחרת, היא סעידה נאפיש, נכדתו של אמאם חסן, בין הראשונות במשפחתו של הנביא מוחמד שעזבה את חצי האי ערב והתיישבה בפרבר ליד קהיר במצרים. היא נודעה באדיקותה, בכוחותיה המיסטים ודנה בנושאים פילוסופים עם מלומדים רבים. סעידה נאפיש נפטרה בשנת 824 ומקום קבורתה הפך להיות עלייה לרגל ומקום שבו על פי האגדות נענות תפילות.

מזרח תיכון חדש

כפי שהזכרתי קודם, הסופיזם מתבטא בין היתר בשירה, נגינה ומחול וכעת יש הזדמנות נדירה וחד פעמית לחוש בו במופע ג'אלאג'יל (פעמוני הגמלים במדבר), שהוא מסע חוויתי סוחף אל צלילי נשמתה של השירה הסופית בהשתתפותם של דניאל אלטר-אלנומה ומוחמד אלנומה בשיתוף המוזיקאי הישראלי גיל המאירי.
מוחמד הוא עיראקי מוסלמי, שנמשך לנגינה בגיטרה ואל הרוק המערבי. הוא רצה לנגן כמו בוב דילן והביטלס ובהיותו בן 17 נסע לצרפת. כשפרצה מלחמת איראן-עירק לא יכול היה כבר לחזור לארצו ובינתיים פיתח את כישרונותיו והתאמן שעות רבות בגיטרה ונמשך גם לג'אז. בגיל 22 הלך לשמוע קונצרט של "נוסרת פתח אלי חאן" בפריז – אירוע מכונן עבורו בעקבותיו החל להאזין למוסיקה אתנית. עד גיל 26 הופיע עם חומרים שלו במועדוני ג'אז ואז גורש מצרפת, בה שהה באופן לא חוקי. הוא גורש לכווית ושם נפגש שוב עם העוד.
כשחזר לצרפת, הפעם באופן חוקי, הבין שלא יצליח להתחרות עם מוסיקאים שנולדו לתוך הג'אז ויצר קשרים עם נגנים אתניים וחזר לנגן על העוד. הוא חזר לצרפת כאזרח גרמני והקים גם בה הרכב אתני, בו עבד בין השאר עם ינון מועלם הישראלי, עימו הוציא כמה דיסקים שזכו להצלחה.
דניאל אלטר הישראלית נחשפה לריקודי הבטן בבתי-המלון בטאבה (בה גם נחשפה לראשונה לסופיזם) בהם הופיעה אמה כזמרת ג'אז ולריקודים ברזילאים במופע "ארץ טרופית יפה" בה אמה ליוותה את מתי כספי. בילדותה שהתה כמה שנים עם אביה בפינלנד, שם המשיכה לחולל בריקודי בטן לצלילי מוסיקה קלאסית. בגיל 15 כבר החלה להופיע במופעי בידור בבתי-המלון באילת כרקדנית בטן וריקודים סלונים. דניאל חיפשה את הביטוי האמנותי ועברה להופיע עם להקת מתופפים. בהמשך עברה לפינלנד והופיעה עם להקת סלסה, אך נמשכה יותר ויותר למוסיקה הערבית ולמחול הערבי.
מוחמד ודניאל בנפרד הקדישו שעות ארוכות לאימונים, וכל אחד מהם בנפרד הגיע אל המוסיקה הערבית, הסופית. הם הגיעו בנפרד להופיע בגואה הודו, כל אחד בתחומו. דניאל, שנסעה להופיע בפני הודים עשירים, שמעה שיתקיים בגואה קונצרט של מוסיקה סופית. דניאל נסחפה עם המוסיקה לבמה והחלה לרקוד, וכך נוצר ביניהם חיבור שממשיך בחיים ועל הבמה.

ועכשיו המופע

שניהם מנסים לשבור את המסגרת האוריינטלית וליצור משהו חדש בו האלמנטים האתניים הרחבים והאלמנטים הסופיים יוצאים מצורת פולקלור ומקבלים פנים מודרניות. הם משתמשים באלמנטים מערביים כמו ג'ז, רוק מודרני-קלאסי, פלמנקו בשילוב עם השירה הסופית העתיקה והצבעים האתניים, הודים, ערביים, עירקים ועוד במוזיקה וגם במחול. בהופעה מוחמד שר את שירתו של המשורר אלחלאז' הסופי שחי בבגדד במאה העשירית ושירתו היפה והאוניברסלית נודעה ברחבי העולם וכן שירים נוספים.

המופע המשותף האחרון בישראל, לפני נסיעתם לצרפת יתקיים בסוזאן דלאל ביום רביעי הקרוב, ה – 12/3/08 בשעה 21:00. רוצו לראות.

תגובות

  1. נועה

    ככה זה כשאוהבים

  2. הרצאתו ממש מסבירה מה זו בדיוק אהבה.
    איך לשמר אהבה ולפתח אתה.
    מומלץ!

הגיבי

כתובת הדואר האלקטרוני לא תפורסם Required fields are marked *