תקשורת חזותית


נשים מעצבות דעה – זה כבר לא חלום!

קולה של האישה היה מושתק במשך מאות שנים. גם כשמדובר על היסטוריה, נראה שכמעט אין התייחסות למצבן של הנשים, ואם יש התייחסות – הוא רק דרך שעתם של הגברים על הנשים, ולא להיפך. לא לחינם בחוגים פמיניסטיים מנסים לקדם כיום תפישה של "היא-סטוריה", או כפי שהיא נקראת במקור here-story (כניגוד לhistory שמתרגמת לhis story – הסיפור שלו, הסיפור הגברי). כיום, אנו עדים לכך שנשים רבות יותר יכולות לסמן את עצמן כמעצבות את דעת הקהל, ולבטא לא רק את התחושה שלהן – אלא גם לבטא את הקול הנשי הייחודי של הדור שלהן. אנו נסקור כמה דוגמאות משמעותיות מאד של נשים מישראל והעולם שהחליטו לנצל מדיומים שונים – ולהביא את קולן הייחודי.


נשים שמשנות את החברה

נתחיל מתחום שמאז ומתמיד נחשב כשמור לגברים, ולא סתם גברים – אלו בעלי התעוזה הברורה ביותר, ואלו שמנסים תמיד לשנות את המצב – הפוליטיקה. גם היום, השדה הפוליטי עדיין גברי ברובו. למרות זאת, שורה של נשים מימין ומשמאל לא חוששות לבטא את דעתן בזירה זו. גולדה מאיר היא כמובן הדוגמה המפורסמת ביותר – אלא שהיא דווקא לא הרבתה להתבטא בנושא הנשים, אולי משום שבאמת פעלה כמיעוט קטן מאד בתוך הכנסת הגברית. בפוליטיקה הישראלית שמור מקום של כבוד לשרות כמו ציפי לבני ולימור לבנת ששברו את תקרת הזכוכית. גם חברות כנסת בכנסת הנוכחית כגון עליזה לביא, מירי רגב, איילת דקל וסתיו שפיר – בין אם אתם מסכימים איתן או לא – לא ניתן להתעלם מכך שהן פועלות לקדם את האג'נדה שלהן, ובפרט מעוניינות לקדם את מצב הנשים בישראל.
בתחומי האומנות, אפשר לציין שורה של נשים שביטאו קול נשי ייחודי מאד במגוון רחב מאד של אמצעי ביטוי. כך למשל בתחום המוזיקה, גם מוזיקאיות ותיקות כמו יהודית רביץ, אך גם מוזיקאיות צעירות כגון רונה קינן – לא חששו מעולם לבטא את דעתן דרך המוזיקה שלהן, שבחלק מהפעמים נחשבת אף חתרנית, אך מובעת באופן מוזיקלי יוצא דופן. בתחום של תקשורת חזותית ניתן לציין את רותו מודן – מי שנחשבת במידה מסוימת לחלוצת הנשים בתחום של תקשורת חזותית, עם שפע של קומיקסים ואיורים מיוחדים, נועזים ופורצי דרך שאף נלמדים כיום במסגרות אקדמיות.


מה צופן העתיד?

אנו חיים בעידן שבו יותר ויותר נשים לא חוששות להביע את דעתן, והן מבטאות את הדעה שלהן באופן בולט ובקול רם. גם אם דעתן נחשבת חצופה, חתרנית או ייחודית – ברור שדעתה של אישה לא נחשבת פחות מדעתו של גבר. נותר כמובן רק לקוות שבעתיד מגמה זו אף תתפתח יותר, ואנו נראה ייצוג נשי נרחב ביותר בכמה שיותר במות, וקולן ילך ויגבר, שכן הדבר יתרום לא רק לנשים – אלא גם לגברים, ולאנושות כולה.

הגיבי

כתובת הדואר האלקטרוני לא תפורסם Required fields are marked *