מה זו אומגה 3 ולמה היא חשובה?
אומגה 3 היא קבוצת חומצות שומן ייחודיות, הדרושות להתפתחות ותפקוד תקין של הגוף, מתוכן בולטת בהשפעותיה DHA:
1. DHA דרושה להתפתחות מערכת הראיה בקרב תינוקות עד גיל שנה ושמירה עליה לכל אורך החיים.
2. ל-DHA פעילות נוגדת חימצון פוטנטית ביותר התורמת למניעת נזקים חימצוניים בכל מערכות הגוף.
3. DHA מצויה בנוזל הזרע ולכן נטילתה משפרת את פריון הגבר.
4. DHA דרושה להתפתחות כל מערכות העובר והתינוק ולכן מומלצת לצריכה על ידי נשים הרות ומניקות.
5. DHA דרושה לפעילות תקינה של המוח ובעלת השפעה מיטיבה על זיכרון והפרעות קשב וריכוז.
6. DHA משפיעה לטובה על מצב הרוח.
7. DHA בעלת פעילות אנטי דלקתית רבת עוצמה, מה שמקטין סיכון למחלות לב וכלי דם וסרטן.
האם חיוני לקחת אומגה 3 בזמן הריון?
לא רק שחיוני, אלא מאוד מומלץ. מסתבר שכבר מראשית התפתחות המוח – כן, כבר בעוברות – יש חשיבות גדולה לכמות חומצות השומן אומגה 3 שיגיעו למוח. לקראת סוף ההריון, ובחצי שנת החיים הראשונה, ממשיכה התפתחות מואצת של המוח ומערכת הראייה. לשם כך זקוק התינוק בעיקר ל-DHA .DHA משמשת מרכיב חיוני עיקרי במבנה המוח וחשובות להתפתחות תקינה של מערכת העצבים והראייה בעובר. בנוסף ידוע היום שלנטילת DHA בהריון השפעה חיובית גם על בריאות האם, הקטנת הסיכון לרעלת ולידות מוקדמות.
האם קיים סיכון בלקיחת DHA בהריון?
אין סיכון בלקיחת DHA בהריון, אבל בכל מקרה יש להתייעץ עם רופא הנשים שלך. מי שנוטלת תרופות מדללות דם צריכה לקבל אישור מפורש מהרופא.
מה לגבי מתכות ו-PCB שכולם מזהירים מפניהם?
חברות המייצרות תכשירים המכילים אומגה 3 צריכות לדאוג לניקיון המוצרים ממתכות כבדות ולהיות מצוידות באישור על כך מטעם מעבדה הבודקת את המוצרים.
מה לגבי פתרונות מהצומח – כמו זרעי פשתן, או מרווה מרושתת?
כמות חומצות שומן אומגה 3 בכלל ו-DHA בפרט קטנה מאוד בצמחים ולכן יש קושי להגיע לכמות הדרושה לאספקה היומית להשגת תוצאות אפקטיביות.
מאיזה שלב של ההריון צריך להתחיל ולקחת אומגה 3?
אפשר להתחיל לקחת עוד לפני ההיריון ולמעשה בכל שלב של ההיריון. אין מגבלה.
איזה מינון צריך?
ועדה מטעם האיחוד האירופאי (EU), בשיתוף עם הפרויקט האירופאי "תכנית תזונתית לגיל הרך", EARNEST, ניסחו נייר עמדה ובו המלצה לנשים הרות ומניקות, לצרוך לפחות 200 מ"ג DHA ביום.
על פי המלצות ה-NIH ( National Institute of Health), בנשים הרות יש לעלות את צריכת ה-DHA ל – 300 מ"ג ליום לפחות.
מתברר שגם היחס בין 2 חומצות שומן אלה חשוב מאוד. היחס הרצוי של DHA:EPA הוא 3:1 והוא דומה ליחס בין חומצות שומן אלו בחלב אם, המכיל בממוצע פי שלוש DHA, לעומת EPA. יחס מיוחד זה מסתמך גם על שורה של מחקרים שבדקו את יתרונות חומצות שומן אומגה 3.
האם לאחר הלידה ממשיכים בנטילת אומגה 3?
בהחלט מומלץ להמשיך ליטול DHA גם לאחר הלידה.
היתרונות שבאים לידי ביטוי בהריון ימשיכו לבוא לידי ביטוי גם בהנקה. חלב אם המכיל כמות גדולה של DHA יאפשר אספקה תקינה של חומצה זו לתינוק היונק. היא דרושה להתפתחות מערכת הראיה בשנת החיים הראשונה והמשך התפתחות תקינה של תאי המוח. גם האם תפיק תועלת מהמשך הנטילה. מחקרים מצביעים על כך שאמהות שנטלו בהריון ולאחריו אומגה 3, נצפתה פחות תופעת דיכאון לאחר לידה. האיגוד הפרינאטולוגי האמריקאי (איגוד רופאי נשים) ממליץ על הנקה מלאה הכולל אכילת דגים, או נטילת תוספים שיכילו כמות מספקת של אומגה 3 ובעיקר DHA. ולמי שבוחרת לא להניק – פורמולה לתינוקות שמכילה DHA. לילדים המינון מותאם לגיל ונע בין 300 ל – 600 מ"ג אומגה 3 ביום.
נכתב ע"י ליאורה חוברה, דיאטנית קלינית M.Sc, יועצת מדעית לחברת AXOM3