ויטמינים

ויטמינים הם יסודות חיוניים לחיים. הם מווסתים את חילוף החומרים שלנו, מחזקים את המערכת החיסונית, מעורבים בייצור אנרגיה ובשליטה עליה, בגדילת התאים ובהתפתחות כל הרקמות בגוף. יחד עם המינרלים, יש לוויטמינים תפקידי מפתח בתיפקוד הגוף. בשל תכונותיהם אלה, הוויטמינים יכולים לסייע בהאטת תהליכי ההזדקנות.


כמה דברים שכדאי לדעת בקשר לוויטמינים:

– מומחים טוענים כי אף שלוויטמינים הטבעיים השפעה דומה לזו של הוויטמינים הסינתטיים — הוויטמינים הטבעיים נספגים בגוף בצורה טובה יותר.
– ויטמינים פועלים טוב יותר בשיתוף פעולה עם מינרלים.
– הזמן הטוב ביותר לצרוך ויטמינים הוא עם הארוחות או מיד לאחריהן (מלבד ויטמין C וויטמינים מתשלובת B הנמסים במים, שאותם רצוי ליטול על קיבה ריקה עם חצי כוס מים).

ויטמין E

ויטמין E הוא האנטי-מחמצן החשוב ביותר במלחמה נגד הרדיקלים החופשיים. הוא נמס בשומן, וכתוצאה מכך מבצע את פעולתו ביעילות בעיקר ברקמות עם מרכיב שומני גבוה יחסית. נראה כי השפעתו הברוכה על המוח, העורקים והמערכת החיסונית נובעת מכך שהמוח והתאים החיסוניים הם שומניים, בעוד שהעורקים פגיעים לנזקי השומן. ויטמין E מחזק את מערכת החיסון, מונע חסימת עורקים והסתיידותם, מקטין את הסיכון להתקרשות הדם, מקל על דלקות מיפרקים, ומונע הידרדרות אצל אלה שכבר סובלים מתופעות אלה. ויטמין E גם מגן על תאי המוח מפני הרדיקלים החופשיים שמחבלים בערוצי התקשורת במוח. צריכה נכונה של ויטמין E מאטה כנראה את התפתחות מחלת האלצהיימר ומגינה על הגוף מפני סוגי סרטן שונים. היא גם מפחיתה את הסיכון להיווצרות קטראקט בעיניים, תופעה נפוצה עם העלייה בגיל.
ויטמין E מצוי בריכוז גבוה באבוקדו, אגוזים, בוטנים, שקדים, שמנים צמחיים (בעיקר סויה, חמניות ותירס), זרעי כותנה, קטניות, אספסת ועלים ירוקים (כרוב וחסה).

ויטמין C

ויטמין C הוא אנטי-מחמצן שנמס בקלות במים, ולכן מנטרל את הרדיקלים החופשיים בחלקן המימי של הרקמות. הוא גם מעודד את פעילותו של ויטמין E. מכיוון שהוא נמס במים, הגוף אינו מאחסן אותו, ויש לדאוג לאספקה קבועה שלו לגוף.
סגולותיו של ויטמין C רבות ומרשימות, ואין עוררין על תרומתו להאטת תהליכי ההזדקנות. הוא מייעל את תיפקוד מערכת החיסון, מונע לחץ דם גבוה, מעלה את רמת הכולסטרול הטוב ומקטין את רמת הכולסטרול הרע, מנקה את מחזור הדם, מסייע להילחם באלרגיות ומקטין את הסיכון למחלות לב וסוגי סרטן שונים (סרטן הרחם וצוואר הרחם, סרטן השלפוחית והמעי הגס, סרטן השד והוושט ועוד). צריכה נאותה של ויטמין C גם משפרת את איכות הזרע של גברים, מונעת מחלות ריאה ומחלות חניכיים, מקטינה את הסיכון ללקות בקטראקט ומקטינה את הסבירות לבעיות קוגניטיביות.
חסר בוויטמין C נובע מספיגה פגומה שלו בגוף, משתיינות וממחסור בוויטמין B-12. הוא נהרס על-ידי עישון, ולכן מעשנים מצווים להשלים את צריכתו בכמויות גדולות. חסר בוויטמין C מתבטא בדימום בחניכיים, בכאבי פרקים, בקוצר נשימה, ברגישות לחבלות והתנגדות טבעית נמוכה לדלקות, בהופעת מחלת הצפדינה, ארגמנת, דימומים לתוך המיפרקים והשרירים ושיניים רפויות.
מומלץ לצרוך ויטמין C לכל אורך היום, כדי שיעילותו לא תפחת. חלק מהוויטמין C מתפרק בבישול (ואפילו בעקבות קילוף הפרי או הירק), לכן כדאי לצרוך אותו כשהוא טרי. כדאי גם להשתמש במים שבושלו בהם ירקות.
ויטמין C מצוי בשפע במזון. מזונות עשירים בוויטמין C הם פירות הדר, עגבניות, ירקות ירוקים (פלפל, ברוקולי וכדומה), אבטיח צהוב, תות, כרוב ניצנים, קיווי ופקעות ורדים.

תשלובת ויטמין B (בי קומפלקס)

תשלובת של ויטמינים ממשפחת B חיונית ליצירת כדוריות דם לבנות ואדומות, אך כדי לעשות זאת ביעילות הם צריכים להיות באיזון הנכון. העדרו של אחד או עודף של האחר עלולים להרוס את כל האיזון העדין, ובמקביל להוריד את יכולת הגוף להילחם במחלות. יש צורך בכל ויטמיני B, אך החשובים ביותר הם ויטמין B12, ויטמין B6, ויטמין B1 וחומצה פולית.

ויטמין 12.B
חיוני לביצוע תיפקודי חשיבה יעילים. מחסור בוויטמין 12B מתפתח לאיטו במשך שנים, ותוקף בדרך כלל רק את המוח ומערכת העצבים. מחסור בB12- יכול לגרום הפרעות נוירולוגיות, בכללן אובדן זיכרון, אובדן שיווי משקל, סניליות ושיטיון. הגורמים העיקריים למחסור B12 בגוף הם שתיינות, תזונה חסרת בשר ומחלת הסרטן, והדבר יתבטא באנמיה (חסר בכדוריות אדומות), בכאבים בפה ובלשון, בדלקת הלשון ועוד. ויטמין חיוני זה נוטה להידלדל אחרי גיל העמידה, מכיוון שהגוף מפריש בהדרגה פחות חומצה הידרו-כלורית, פפסין וחלבון נוסף, ההכרחי לספיגת הוויטמין מהמזון.
12B מצוי בכבד, ירקות, ביצים, חלב ומוצרי חלב, אבל כדי שייספג בגוף יש צורך בגורם נוסף שנמצא בתוך הקיבה. מחסור של B12 בגוף נגרם כתוצאה מספיקה לקויה, ליקויים בקיבה ובמעיים ואי-ספיקת הלבלב, ומתבטא באנמיה, בלבול, דלקת הלשון, חום, תת-לחץ דם, נוירופתיה היקפית (דלקת עצבים היקפית המלווה בירידה בתחושה ובתנועתיות) ושלשול. עודף ממנו כתוצאה ממתן יתר עלול לגרום להרעלה קשה ולבצקת באזור העיניים, כאבי מיפרקים, אובדן שיער ותיאבון, לחץ תוך-גולגלתי מוגבר, חום נמוך, גירויי עור ועוד.


ויטמין 6B
. מחזק את המערכת החיסונית ושומר על כלי הדם מהיותו אחראי לפירוק ההומוציסטאין המצטבר בכלי הדם, פוגע בעורקים וגורם להתקפי לב ולשבץ. ויטמין B6 גם משפר את תיפקודי המוח.
ויטמין 6B מצוי בפירות ים, דגנים מלאים, אגוזים, פולי סויה, שזיפים מיובשים, בננות ובטטות.
חסרונו, שנובע משתיינות או משימוש בתרופות כמו דופאמין, אסטרוגנים ופניצילאמין, מתבטא בבעיות עור, צלוליטיס, דלקת הלשון, בחילות, הקאות, חולשה, סחרחורת ונוירופתיה (דלקת עצבים) היקפית.


ויטמין 1B תיאמין
. חיוני לתיאבון, לפעולת העיכול ולחילוף החומרים. הוא מסייע בהפקת אנרגיה מפחמימות, ומונע את מחלת הברי-ברי, המתבטאת בדלקת עצבים היקפית, חוסר שקט ורגזנות, רדמת האיברים עד כדי ניוון השרירים ושיתוקם, והפרעות בעצבי הגפיים ושיתוק רגליים שעלול להגיע אף ללב ולגרום למוות.
מחסור בוויטמין 1B מתפתח בדרך כלל אצל שתיינים וחובבי אופנות תזונה מוזרות, אך נמצא גם לאחר דיאליזה ציפקית (ניקוי הדם על-ידי הזלפת נוזלים בריכוז גבוה לקרום חלל הבטן לספיחת חומרי פסולת והפרשתם החוצה), עם תחילת הזנה לאחר תקופה של רעב, לאחר הרעבה או לאחר מתן גלוקוזה לחולים אי-תסמיניים הלוקים בחוסר בתיאמין.
מחלת לב שמקורה בברי-ברי מורכבת משלושה ליקויים בסיסיים: 1. הרחבת כלי הדם ההיקפיים, שמובילה להיווצרות מעקפים עורקיים-ורידיים ולעלייה בתפוקת הלב; 2. אי-ספיקה של שני חדרי הלב; 3. היווצרות בצקות. הברי-ברי מאופיינת בליקוי של שריר הלב, שגורם לקוצר נשימה קיצוני, קצב לב מואץ, חוסר מנוחה, חרדה, שריעות לב ניכרת, שריעות הכבד, כיחלון מתפשט בצורת כפפות וגרביים, אוושות פרוזדוריות בלב, הרחבת ורידי הצוואר ובצקת קלה. אי-ספיקת לב חדה ומוות עלולים לקרות בתוך שעות עד ימים.


חומצה פולית
. היא סוג נוסף וחשוב של ויטמין B. היא נחוצה לתיפקוד המוח ולבריאות הנפשית, מונעת הפרעות פסיכיאטריות ואנמיה, מעודדת עור בריא, ומסייעת לחילוף החומרים של חלבונים ולהתרבות החומר הגנטי. חומצה פולית גם מסייעת לנשים להרות ומונעת מומים מולדים.
החומצה הפולית מסייעת בין השאר לחסום את התהליך המפעיל את הגנים של הסרטן. מחסור בחומצה פולית גורם לרגישות גבוהה יותר לסרטן הריאות, סרטן השד וסרטן הוושט, ומגביר את הסיכוי ללקות בדיכאון, באובדן הזיכרון ובשיטיון.
חומצה פולית מצויה בכבד, עוף, עלים ירוקים, שמרים, אבוקדו, כרוב, קטניות ופרי הדר.
כדאי לדעת כי שימוש ממושך באנטיביוטיקה ובתרופות נגד צרבת מקטין את יכולת הגוף לספוג את החומצה הפולית.


ויטמין B1 תיאמין
. חיוני לתיפקוד העצבים ומערכת העצבים, עוזר לניצול יעיל וטוב של האנרגיה בגוף ולחילוף החומרים של חלבונים.
חסר בוויטמין B1 גורם להפרעות בתחושה ובהולכת העצבים, תחושת נמלול, הפרעות בריכוז ובזיכרון, עצבנות יתר, כאבים בשרירים ובעיניים ודלדול שרירים.
ויטמין B1 נמצא בבשר, נבטים, אספרגוס, פטריות, כרוב ניצנים וכרובית, והוא נהרס על-ידי אלכוהול, קפה, תה, אנטיביוטיקה, תרופות נגד סרטן וחומרים משמרים.


ויטמין 2B ריבופלאבין
. הוא ויטמין החיוני לבריאות העור, השערות והעיניים, לעיכול וליצירת כדוריות הדם האדומות.
חסר בו יגרום לדלקת השפתיים, לצמיחת נימיות בלובן העין או לדלקת בעור הפנים, באזור האף והפה.
מצוי בכבד, לב, חלב, חלמון ביצה, ירקות ירוקים ושמרים.


ויטמין 3B (ניאצין)
. חיוני לבריאות העור, לשיפור הנשימה, לחילוף חומרים של החלבונים ולפעילות תקינה של מערכת העצבים. הוא מסייע גם להורדת רמת הכולסטרול ולהעלאת רמת הורמון הגדילה.
חסר בוויטמין 3B מאופיין במחלת הפלגרה (דלקת בעור), דלקת בפה ובדרכי העיכול, והפרעות נפשיות כמו שיכחה ואדישות.
מצוי בבשר רזה, דגים, שמרים, אורז וקטניות.


ויטמין 5B, או חומצה פנאטוטנית
. משמש כמרכיב של קו-אנזים A הפעיל בהפקת אנרגיה מחלבונים, פחמימות ושומנים, וחיוני ליצירת הורמונים.
חסר בוויטמין B5 גורם לגירוי בעור הידיים והרגליים, לאי-שקט, לפעילות יתר של רפלקסים ולחולשה כללית.
מצוי בבשר בקר, דגים, קטניות ודגנים מלאים.


ויטמין H ביוטין
. המשתייך לתשלובת ויטמין B, חיוני לפעולת חילוף החומרים, ליצירת חלבונים שונים, לחיזוק שורשי השיער ולמניעת קשקשים.
חסר בוויטמין זה גורם לחוסר דם, לחולשה בשרירים ולקילוף העור.
מצוי בכבד, כליות, חלב, שמרים, תרד, נבטים וקטניות.


ויטמין Bt קרניטין
. נכלל במשפחת חומצות-האמינו בגלל מבנהו. הוא חיוני לפעולת חילוף החומרים אצל שמנים ובפירוק שומנים. ויטמין Bt קרניטין מוריד את רמת הכולסטרול בדם ומקל על כאבי שרירים.
חסר בוויטמין זה גורם לחולשה בשרירים ולרמת סוכר נמוכה.
מצוי במוצרי בשר, כבד, גבינות וחלב.

ויטמין D

ויטמין D חיוני לספיגת הסידן בגוף ומסייע לחיזוק העצמות ולמניעת מחלות פרקים. מחסור בוויטמין D גורם לרגישות גדולה יותר לסרטן השד אצל נשים, ולסרטן הערמונית וסרטן המעי הגס אצל גברים.
ויטמין D מצוי באור השמש, ועם הזדקנות העור פוחת כושרו לקלוט את הוויטמין. גם השימוש בקרמים מונעי שיזוף חוסם קליטת ויטמין D.
ויטמין D נחוץ כדי לעכב את הזדקנות מערכת השלד ומערכת החיסון. חסרונו עלול לגרום למחלת הרככת אצל ילדים, להידלדלות העצם (אוסטאופורוזוס), חולשת השרירים, התכווצויות בשרירים, העדר רפלקסים, הפרעות בהליכה ושיתוק גלגל העין (שיתוק תנועת העיניים).
מצוי בחלב מועשר, כבד, ודגים שמנים כמו סלמון וסרדינים. אין לצרוך ויטמין D בכמויות גדולות, שכן מדובר בחומר רעיל למדי. עודף ויטמין D כתוצאה מנטילת יתר או טיפול שגוי עלול לגרום לעודף סידן בדם (היפר-קלצמיה), עודף זרחן בדם (היפר-פוספטמיה), בחילות, הקאות, גירוי ויובש בעור, הסתיידות במקומות שונים בגוף, וסימנים להפרעות במערכת העצבים המרכזית.

בטא-קרוטן — ויטמין A

בטא-קרוטן הוא אחד מנוגדי החימצון החזקים ביותר, והוא משלים את פעולתם של הוויטמינים והאנטי-מחמצנים האחרים. הבטא-קרוטן התגלה לפני כ150- שנה, לאחר שבודד מהפיגמנט הכתום של הגזר. הוא מצוי בירקות ובפירות כתומים ואדומים כאפרסמון, בטטה, דלעת, אפרסק, פפאיה, פלפל אדום, מנגו ועוד. הוא מצוי גם בירקות שאינם כתומים או אדומים, כמו ברוקולי, קישואים, כרוב, כרובית ותרד.
הבטא-קרוטן אחראי לחיזוק מערכת החיסון, למניעת מחלות כלי הדם והלב ולהפחתת הסיכויים לחלות בסרטן, במיוחד סרטן הריאות, הפה, הגרון, הוושט, הקיבה, השד, שלפוחית השתן וצוואר הרחם. הבטא-קרוטן חיוני לגדילה ולתיפקוד הרקמות של שטח פני הגוף, לצמיחת העצמות ולהתפתחות. הוא עוזר לגוף להילחם בזיהומים, חיוני לראייה, במיוחד בלילה, מסייע לבניית השיניים, העצמות, הריריות, העור, הכבד ואיברי הרבייה, והוא חיוני במיוחד לנשים בתקופת ההריון.
הבטא-קרוטן מסוגל להמיר את עצמו בגוף לוויטמין A, שלו איכויות מיוחדות במלחמה נגד הזדקנות, במיוחד בעידוד המערכת החיסונית של הגוף, בלי תופעות הלוואי הרעילות שיש לוויטמין A. ויטמין A הוא אחד מיסודות המזון החשובים ביותר בחיזוקה של מערכת החיסון ובהגברת יכולתה להתנגד לזיהומים. עם זאת, כדאי לדעת כי צריכת יתר של ויטמין A יכולה לפעול פעולה הפוכה ולתרום להאצת תהליכי ההזדקנות, ואף עלולה לגרום לטרשת עורקים, ואצל מעשנים – להאיץ התפתחות של סרטן הריאות ושבץ.
מחקרים שנעשו בחיות מעבדה חולות בסרטן העלו כי הטיפול בבטא-קרוטן בנוסף על הקרנות היה יעיל בהרבה מאשר טיפול בהקרנות בלבד. הקרנות מעלות את רמת הרדיקלים החופשיים בגוף, ובטא-קרוטן הוא חומר נוגד חימצון מצוין שמוריד את רמתם.
במחקרים בקרב בני אדם נמצא כי לבעלי רמה נמוכה של בטא-קרוטן בדם סיכוי גדול פי ארבעה לפתח סרטן ריאות שמקורו בעישון מאשר אנשים בעלי רמה גבוהה של בטא-קרוטן. יתר על כן, ממחקרים אחרים עולה כי מנה יומית של 15 מיליגרם בטא-קרוטן יחד עם המינרל סלניום וויטמין E הורידו את שיעור סרטן הריאות אצל מעשנים, אם כי רוב המדענים סבורים כי דרושות לפחות 12 שנים של צריכת בטא-קרוטן במינון גבוה כדי להילחם בהשפעה המסרטנת של העישון. במחקר אחר שנערך בקרב גברים חולי סרטן המעי הגס בארצות-הברית נמצא שכמות יומית של 30 מיליגרם בטא-קרוטן בלבד דיכאה פעילויות מקדמות סרטן של התאים ב44- אחוז כבר שבועיים אחרי תחילת המחקר. במחקרים שנערכו בקרב רופאים ואחיות בארצות-הברית נמצא כי תזונה עשירה בבטא-קרוטן הפחיתה את שכיחות מחלות הלב אצלם.
בטא-קרוטן יעיל במלחמה בזיקנה מכיוון שהוא שומר על שלמות התאים מפני התקפות של רדיקלים חופשיים.
נטילת בטא-קרוטן קלה יותר מנטילת ויטמין E או C, כי ניתן לצרוך אותו במזון בכמויות סבירות, לעומת ויטמין E ועוד יותר ממנו ויטמין C, שכדי להגיע לצריכה היומית הרצויה שלהם יש לאכול כמויות גדולות של תפוזים, עגבניות, ירקות ירוקים וכולי. המכון הלאומי לסרטן בארצות-הברית ממליץ לאכול מדי יום חמש מנות פרי או ירק שצבעם צהוב כהה, כתום או ירוק כהה. בטא-קרוטן מצוי גם בביצים, כרובית, כרוב, ברוקולי וכרוב ניצנים. גוף האדם סופג אותו בצורה טובה יותר באמצעות תוספים תזונתיים מאשר במאכלים טבעיים. אם תעדיפו לצרוך אותו בכל זאת במזון — מערכת העיכול תעכל אותו טוב יותר כשהוא מבושל קלות. בישול ממושך הורס את הבטא-קרוטן גם במאכלים העשירים בו ביותר, כמו בטטות, גזר, ירקות עליים ותרד.
רוב הרופאים ממליצים אפוא על תוספת של 10 עד 15 מיליגרם ליום, במנות קטנות, יחד עם הארוחות. מעשנים ובעלי בעיות ספיגה של בטא-קרוטן צריכים לצרוך יותר.

קבוצת ויטמין K

ויטמין K הוא אחד הוויטמינים החשובים למנגנון קרישת הדם ולמניעת דימומים. הוא חיוני גם לבניית העצם ולתיקון נזקים בעצם, ועשוי לעזור במניעת אוסטאופורוזיס.
מחסור בוויטמין K נובע משימוש בתרופות אנטיביוטיות, שהורגות את "החיידקים הידידותיים" במעיים, תרופות נוגדות קרישה, או בקרב אנשים שאינם אוכלים ירקות ופירות. חסר בוויטמין K מעכב את קרישת הדם ויכול לגרום לדימומים. עודף בוויטמין K יכול לגרום לנזק מוחי.
ויטמין K מצוי בפירות, ירקות ירוקים טריים, אספרגוס, כרוב, כרובית, ברוקולי, כבד, קווקר, שיפון, חלמון ביצה, סויה, חיטה, אלפלפא, תה ירוק ואצות. יחד עם זאת, את מרבית האספקה של ויטמין K לגוף יוצרים החיידקים "הידידותיים", שנמצאים במעיים.

קבוצת ויטמין P

ויטמין P חיוני לחיזוק נימי הדם, והגברת פעילות ויטמין C במניעת מחלת הסרטן. כמו כן הוא מסייע לטיפול בטחורים.
מצוי בקליפת פירות הדר, בעלים ירוקים ובעלי גפן.

שלושת הוויטמינים — ויטמין A (בטא-קרוטן), ויטמין C וויטמין E פועלים יחד כנוגדי חימצון טוב יותר מאשר כל אחד מהם בנפרד או שניים מהם. פעולתם המשותפת של שלושת האנטי-מחמצנים יעילה ביותר למניעת מחלות כלי דם, לב וסרטן, למניעת שבץ, לנסיגת מחלות קיימות ולעיכוב ההזדקנות.


מנות ויטמינים יומיות מומלצות למבוגרים בריאים (ניתן לקחת כמויות הגדולות עד פי 5):

נשים

ויטמין A -רטינול – 5,000-1,800 יחידות בי"ל
ויטמין B1 – תיאמין – 1.5-1 מ"ג
ויטמין B2 – ריבופלאבין – 2-1.2 מ"ג
ויטמין B3 ניאצין – 20-13 מ"ג
ויטמין B5 –
חומצה פנטותנית – 7-4 מ"ג
ויטמין B6 – מ"ג 1.6-1.4
ויטמין B12 – מק"ג 2
פולאצין, חומצה פולית 180-150 מק"ג
ויטמין C – מ"ג 60-50
ויטמין D – קלציפרול – 200 יחידות בי"ל
ויטמין E –
תכשירי אלפא-טוקופרול – 20 יחידות בי"ל
ויטמין H – ביוטין 100-50 מק"ג
ויטמין K – מק"ג 80-45
בטא קרוטון – 10-15 מ"ג

גברים

ויטמין A -רטינול – 5,000-2,000 יחידות בי"ל
ויטמין B1 – תיאמין – 1.5-1.2 מ"ג
ויטמין B2 – ריבופלאבין – 2-1.4 מ"ג
ויטמין B3 ניאצין – 20-15 מ"ג
ויטמין B5 –
חומצה פנטותנית – 10-4 מ"ג
ויטמין B6 – מ"ג 2-1.4 מ"ג
ויטמין B12 – מק"ג 2
פולאצין, חומצה פולית 200-150 מק"ג
ויטמין C – מ"ג 60-50
ויטמין D – קלציפרול – 200 יחידות בי"ל
ויטמין E –
תכשירי אלפא-טוקופרול – 20 יחידות בי"ל
ויטמין H – ביוטין 100-50 מק"ג
ויטמין K – מק"ג 80-45
בטא קרוטון – 15-20 מ"ג

בי"ל: בינלאומית — מידת יחידה המשמשת בכל העולם

Q10 – קו-אנזים 10

קו-אנזים 10 הוא נוגד חימצון הדומה לוויטמין E, שמגן על מולקולות השומן מפני חימצון הרדיקלים החופשיים. הוא מסייע בייצוב קרומי התאים, האחראים לשלמותם של התאים ולתיפקודם. יש הטוענים כי ייחודו בשמירה על תיפקוד המיטוכונדריות, אותם בתי חרושת זעירים לאנרגיה המצויים בתוך התאים, שבהם החמצן נשרף כדי לספק לתאים אנרגיה לקיומם. הקו-אנזים 10 הוא חומר טבעי המיוצר בגוף, ושלא במפתיע נמצא בריכוז גבוה בתאים של שריר הלב, הצורכים כמות גדולה של אנרגיה. הוא התגלה במקרה ב1957- במעבדה של אוניברסיטת וויסקונסין בארצות-הברית, במיטוכונדריות של לב פרה. שמו ניתן לו עקב השתייכותו לקבוצה כימית שנקראת קיונוניים, והמספר 10 מציין את עשר יחידות החומר איזופלנואיד במבנה הכימי שלו. זהו חומר חדש יחסית, שנלמד ונבחן על-ידי רופאים בארצות שונות, ותוצאות המחקרים המדעיים מוכיחים את תרומתו לבריאות.
עיקר חשיבותו של קו-אנזים 10 בשמירה על העורקים, ובשמירת חוסנן של רקמות הלב. ביפן ובאירופה זכה החומר לאישור בטיפול באי-ספיקת הלב. יפן אף שולטת בייצור ובשיווק הקו-אנזים 10. בסוף שנות התשעים נכנס החומר לתעשיית הרוקחות ולספרי הלימוד בבתי הספר לרפואה הקונבנציונלית.
קו-אנזים 10 גם ממריץ את המערכת החיסונית ומתקן בה ליקויים, מעכב מחלות מוח ניווניות כמו אלצהיימר, וכן איבוד הדרגתי של זיכרון ותיפקוד המוח. אצל עכברי מעבדה שטופלו בקו-אנזים 10נצפתה התנהגות צעירה ופעלתנית גם בגיל מבוגר, ושיעור ההישרדות של עכברים שטופלו בו עלתה ב56- אחוז לעומת עכברים שלא טופלו. גם אצל בני אדם נמצא שהחומר מאריך חיים ושומר על הנעורים.
כיום ידוע שחסר בוויטמינים מסוימים (מקבוצת B ו-C), בחומצה פולית ובחומצות-אמינו (בעיקר טירוזין) עשוי לגרום לחסר בקו-אנזים 10 בגוף. לחץ נפשי ומאמץ גופני כמו עבודה מאומצת או ספורט אינטנסיבי מוגזם – גם הם גורמים לרמה נמוכה של אנזים זה בגוף. גם תרופות מסוגים שונים, בעיקר תרופות להורדת רמת הכולסטרול הרע, מורידות את כמות האנזים בגוף. ירידה ברמת האנזים בגוף עלולה לגרום לנזק גופני, ולכן אצל חולים מסוימים, בעיקר אצל חולי לב עם עודף טריגליצרידים וכולסטרול בדם, יש להוסיף אותו לתפריט היומי. יתרונות מוכחים אחרים של האנזים הם במניעת סיבוכי לב אחרי ניתוח, ירידה במחלות חניכיים ועלייה כללית ברמת האנרגיה, שיפור זרימת הדם בגוף, ויש הטוענים שהוא מסייע להורדת לחץ דם גבוה.
עם הגיל יורדת רמת קו-אנזים 10 בגוף. על כן הוא מומלץ לבני חמישים ומעלה, ובמיוחד לחולי לב או לנמצאים בקבוצת הסיכון למחלות אלה ולבעלי לחץ דם גבוה. החומר מגיע בטבליות, באבקה ובחומר דמוי ג'ל. החומר דמוי הג'ל וטבליות הלעיסה טובים במיוחד, מכיוון שהם נספגים בקלות. חשוב לדעת כי יש ליטול קו-אנזים 10 בתוספת מעט שומן, מכיוון שללא שומן קשה לו להיספג.
המינון היומי המומלץ הוא בין 10 ל30- מיליגרם, ויש כמובן להיוועץ ברופא לפני נטילתו. לאנשים שגופם אינו סופג את האנזים דרך מערכת העיכול, המינון המקובל כטיפול מונע הוא 30 עד 60 מיליגרם ליום להורדת רמת הכולסטרול ולחולי לב או לחולים במחלות חניכיים; 60 עד 180 מיליגרם לחולי אי-ספיקת לב, תעוקת לב ויתר לחץ דם; 180 עד 240 מיליגרם לחולים באי-ספיקת לב קשה והרחבת שריר הלב. חולי איידס או סרטן מקבלים כיום כמויות של מאות מיליגרמים של קו-אנזים 10 ביום.
למרבה הצער, רופאים לא מעטים אינם מכירים עדיין בערכו הרפואי של קו-אנזים 10. אני אישית אינני ממליץ לתת אותו לילדים מתחת לגיל ההתבגרות, לנשים בהריון ולנשים מיניקות.
לעתים עלולות להופיע תופעות לוואי לחומר, בעיקר הפרעות במערכת העיכול, כמו בחילות, הקאות, כאבים בקיבה, ירידה בתיאבון, שלשולים, ובמקרים נדירים ביותר — הפרעה בתיפקודי הכבד ועלייה באנזימי הכבד, שגורמת להפרעות בתיפקודו. לכן, הנוטלים קו-אנזים 10 צריכים להיות במעקב רפואי.


מתוך הספר "אנטי-אייג'ינג" (דרכים לעיכוב תהליכי הזדקנות), רפאל קרסו, הוצאת בבל, 2001

הגיבי

כתובת הדואר האלקטרוני לא תפורסם Required fields are marked *